Båtinteresserte politikere: Aleksander Stokkebø (H)

Aleksander Stokkebø (H) har vokst opp med seiling i Ryfylke – og håper å vende tilbake til seillivet igjen.

KNBF vil i en serie intervjue ledende stortingspolitikere om deres forhold til båt, båtliv og båtpolitikk. Denne gang skal vi bli kjent med Aleksander Stokkebø fra Høyre.

Når og hvordan startet båtinteressen?

Den var der helt fra tidlig alder. Vi hadde seilbåt og var i helgene mye ute på seiltur, til Haugesund og til de mange øyene i Ryfylke-fjordene. Da jeg ble gammel nok ble jeg med i Stavanger seilforening, hvor vi var ute og seilte hver uke. 

Har du hatt flere båter opp igjennom tiden – og har du båt nå?

I starten hadde vi en H-båt, før vi gikk over til en Marieholm 261. Seilbåten var vår faste følgesvenn gjennom hele barndommen. Så hadde vi i tillegg to mindre joller med påhengsmotor, en hjemme og en på hytta, som vi brukte til å dra ut på fjorden for å fiske, lyse etter krabbe og stå på vannski. Etter hvert som vi barna ble eldre og lite hjemme, ble det dessverre mindre tid. Nå har vi bare den ene jollen igjen på hytta, men jeg håper vi en gang kan vende tilbake til seilbåt-livet. Det savner jeg! 

Hvordan vil du beskrive eget båtliv?

Jeg har alltid vært glad i sjøen og det maritime. Min hjemby Stavanger og Rogaland er et sted med nærhet til kyst og hav, og det ble derfor naturlig å bruke det på fritiden. Da jeg skulle kjøpe meg leilighet var jeg opptatt av å finne noe med utsikt til sjøen. Så nå følger jeg med på regattaene og seilingene, som foregår i regi Stavanger seilforening og som jeg en gang selv var med på. Gode minner!

Hva er det beste med båtlivet?

Når man skrur av motoren og går for fulle seil. Det gir en helt ubeskrivelig ro i sjelen. 

Hva tenker du om begrepet «båtpolitikk»? Er det noe som opptar deg?

Det er det helt klart. Vi skal ha en båtpolitikk som lar flere utforske alt det fantastiske kysten har å by på. Det handler i bunn og grunn om å legge til rette for gode, meningsfulle liv. Båt er livskvalitet. 

Har du en eller flere viktige «kampsaker» innen feltet?

– Ja! Jeg er opptatt av at vi langs kysten legger til rette for flere småbåthavner og plasser, både for lokalbeboere og gjester. Når eldre båter har nådd enden på sin levetid, må vi dessuten bli bedre på å forhindre at de havner i naturen. Materialene er fortsatt en ressurs, som kan komme til nytte. Derfor var det bra at vi på Høyres vakt innførte vrakpant-ordningen, men det er fortsatt betydelige utfordringer vi sammen må ta tak i.