Gjør en sikkerhetsbesiktigelse av egen – eller naboens – båt
Med noen enkle forholdsregler og en båtsjekk får du en tryggere sesong. Her er noen av våre beste råd.
Er båten under 8 meter er det påbudt å bruke flyteplagg for alle om bord når båten er i fart. Uavhengig av størrelse er det påbudt å ha flyteplagg tilgjengelig for alle om bord. Dagens flyteplagg, enten det er flytejakker, flytevester eller oppblåsbare redningsvester er blitt både moderne og behagelige å bruke, og det er ingen unnskyldning for å bruke dem. Gjerne også til og fra båten, da mange ulykker skjer nettopp i slike tilfeller.
Tenk før situasjonen
Ha en plan i bakhodet for hendelser som kan skje, små eller store, og sørg for at alle om bord er kjent med den. Hvis uhellet først er ute kan ting skje raskt på sjøen. Det kan være:
- Hvem og hvordan ringer vi/melder ifra til, om vi grunnstøter – og båten tar inn vann?
- Tips: Det beste er VHF, men har du ikke dette så lagre nødnummeret til sjøs: 120. Dette tar deg til nærmeste kystradiostasjon.
- Hva gjør vi om det begynner å brenne om bord?
- Tips: Hvis forsvarlig forsøk å slukke, men ikke gi det for mye tid. En brann i båt kan være eksplosjonsartet og skaper en enorm varme. Kom deg fra båten i tide.Hva bør vi undersøke og utføre om motoren stopper? Og hva gjør vi om vi driver mot land?
- Hva gjør vi ved mann-over-bord?
- Tips: KNBF har laget flere instruksjonsvideoer på nettsiden vår, og det kan være smart å øve litt når det er varmt i vannet.
Sørg for varsling
Alle båter bør ha brannslukningsapparat eller liknende lett tilgjengelig. Overnatter du er det svært viktig å ha røykvarsler om bord, gjerne på flere plasser. Har du gassanlegg bør du ha en gassalarm, og du bør også ha en alarm som varsler karbonmonoksid, eksoslekkasje fra for eksempel varmeren om bord. Det finnes multigassalarmer på markedet som reagerer på propan, butan, røyk, kullos (CO), karbondioksid (CO2) og narkosegasser.
Har du innenbords motor, bør du også sørge for å ha slukkemiddel med automatisk utløsning i motorrommet.

Sjekk forholdene
På Båtens Verden.no finner du flere artikler som gir en god basis på hva du kan sjekke selv om bord. Vi blir ofte blinde på vår egen båt, så hvorfor ikke alliere seg med naboen i havna eller en båtvenn og gå over hverandres båter? Sjekkpunkter kan være:
- Ødelagte eller åpne strømkabler
- Dato på gass-slange og sjekk av gass-anlegget (skal gjøres av autoriserte, sjekk gjerne norboat.no)
- Varslere og om disse fungerer
- Brannslukningsapparat og slukkemidler
- Olje-/drivstoffsøl
- Batterier
- Skroggjennomføringer
- Lensepumper
- Rørsystem i motorrommet/teknisk


Andre praktiske råd før/under båtturen
- Ha et forhold til drivstoffnivået om bord, og ikke alltid stol blindt på drivstoffmåleren. Den kan henge seg opp.
- Ha alltid mobiltelefon (med strøm) eller VHF tilgjengelig for varsling om noe skulle skje, og vit hvem du skal varsle.
- Hold også utkikk akterover en gang i mellom. Det kan komme nyttefartøy. Skal du svinge er det vel så viktig å ta en titt bakover om det kommer en innhentende båt.
