Dieseldyr: Hva er de, og hvordan unngår du dem?

Du har gjerne hørt om begrepet Dieseldyr? Dieseldyr er ikke dyr, men små organismer som kan formere seg i dieseltanken. Blir det en seig masse, kan det skape alvorlig motortrøbbel. Du kan få dieseldyr via påfylling, men som regel oppstår dieseldyr i egen dieseltank.

– Dieseldyr trenger vann for å overleve og kan formere seg svært raskt under riktige forhold. Det første tegnet er gjerne at du oppdager et geleaktig brunt belegg når du skifter dieselfilter. I verste fall kan dieseldyr ødelegge båtsesongen for deg, sier fagsjef i Tryg, Lise Norstrøm.

Her er noen gode råd for å unngå problemet:

  • Bruk biocidtilsetning: Biocid dreper dieseldyrene og brukt som vedlikehold ved hver tankfylling, vil dette stoppe videre utvikling av mikrobene i dieseltanken. Ved å bruke biocid stopper utviklingen av dieseldyr, og de døde mikrobene som fortsatt er i tanken vil fanges opp av dieselfiltrene uten at det utvikles mer av den «brune geleen» som før eller siden vil medføre motorstopp. Å tilsette biocid som vedlikehold er spesielt viktig hvis motoren ikke brukes regelmessig eller hvis båten har lav omsetning på diesel (f.eks. seilbåter). Biocid er «samme stoffet» som de profesjonelle firmaene benytter for å fjerne dieseldyr, men til vedlikehold benytter du betydelig svakere doser. Biocid egnet for vedlikehold får du kjøpt hos de fleste marinaer og i båtutstyrsforretninger.

  • Sjekk at pakningen under tanklokket er hel og tetter godt: De aller fleste får vann i dieseltanken ved at sjø- og regnvann skyller over dollbordet og det lekker gjennom utette pakninger under tanklokket. Når byttet du pakningen her sist?

  • Fyll opp tanken ofte og spesielt før du lagrer båten for vinteren: Dieseldyr trenger vann for å utvikle seg. Luften i en dieseltank inneholder fuktighet og ved temperatursvingninger kan det oppstå kondens på innsiden av tanken. Fyller du tanken ofte og når du lagrer båten for vinteren vil du kunne forebygge problemet.

  • Hold drivstofftanken ren: Det er viktig å holde drivstofftanken ren for å unngå at det bygger seg opp organisk materie som igjen kan tiltrekke seg mikroorganismer fra diesel. Fjern vann og sedimenter fra bunnen av tanken regelmessig ved hjelp av en vannseparator eller en dieselrenser. Rengjøring av dieseltanken er nødvendig vedlikehold.

  • Vedlikehold motoren regelmessig: Regelmessig vedlikehold av motoren, filterskift og drivstoffsystemet kan bidra til å oppdage og forebygge problemer. Ha alltid med ekstra dieselfiltere i reserve.

  • Tenk tankhygiene: Rene dieseltanker betyr sikkerhet til sjøs!