Populære gassvarslere kan gi falsktrygghet

Vi lever i god tro om at gassvarsleren vi har i båten vil si ifra ved en gasslekkasje. En test gjennomført av Tryg Forsikring og Rise viser at det er store forskjeller på hvor godt de ulike varslerne fungerer – noe som kan i verste fall gi falsk trygghet.

I en test gjennomført av Tryg Forsikring og Rise, Norges branntekniske kompetansesenter, ble en rekke av markedets mest populære gassvarslere testet.

Hvordan ble testen gjennomført?

I testen er responstid vektlagt i høyest grad, altså hvor kjapt hver varsler piper ved en gasslekkasje. I Norge kan temperaturen variere stort, og vi har testet responstid i både varme (+30°C) og kulde (-10°C). Høy temperatur kan gjøre apparatene overfølsomme eller gi falsk alarm. Lav temperatur kan gjøre det motsatte og varsle for sent eller ikke registrere gasslekkasjen i det hele tatt.

En trygg gassvarsler fungerer godt under alle forhold.

Gassvarslerne ble plassert i et lite kammer hvor de gradvis ble eksponert for mer og mer gass. Testgassen som ble brukt var LPG, Liquifed Petroleum Gas – eller propan i folkemunne.

Testvinner og testtaper

Nexa G-3000

Denne varsleren får testens dårligste resultat. Gassdetektoren gir ingen utslag ved +30°C og -10°C. Den får full score på lydnivå – men det hjelper lite når den ikke reagerer på gass.

Sundwind Gylling gassalarm

En av to gassvarslere som får toppscore i testen. I tillegg til at Sundwind gir utslag på både varme og kulde, er dette en praktisk varsler. Du kan koble den både til vanlig stikkontakt og til sigarettenneruttak. Dermed egner denne gassvarsleren seg til bruk i både båten din, men også hytten og bobilen.

Artikkelen omtaler bare en liten del av testen. Les hele testen og rapporten fra Rise på Tryg.no.

Se alle dine fordeler som medlem i Båtforbundet på norskesjo.no