Vi lever i god tro om at gassvarsleren vi har i båten vil si ifra ved en gasslekkasje. En test viser at ikke alle varsler innenfor det området produsenten oppgir at de skal varsle. Det kan skape falsk trygghet.
I testen gjennomført for Tryg Forsikring av RISE Fire Research, Norges branntekniske kompetansesenter, ble en rekke av markedets mest populære gassvarslere testet.
Hvordan ble testen gjennomført?
En gassvarsler skal fange opp faren tidlig, og varsle omgivelsene før mengden gass blir farlig.
I testen er responstid vektlagt i høyest grad, altså hvor raskt hver varsler reagerer ved en gasslekkasje. I Norge kan temperaturen variere stort, og vi har testet responstid i både varme (+30°C) og kulde (-10°C). Høy temperatur kan gjøre apparatene overfølsomme eller gi falsk alarm. Lav temperatur kan gjøre det motsatte, og varsle for sent eller ikke registrere gasslekkasjen i det hele tatt.
En trygg gassvarsler fungerer godt under alle forhold.
Gassvarslerne ble plassert i et lite kammer hvor de gradvis ble eksponert for mer og mer gass. Testgassen som ble brukt var LPG, Liquifed Petroleum Gas – eller propan i folkemunne.
Testvinner og testtaper
Nexa G-3000
Varsleren fra Nexa oppnår testens dårligste resultat. I testen varsler den ikke i det hele tatt ved +30°C og -10°C. Den får full score på lydnivå, men det hjelper lite når den ikke gir utslag på gass.
Sundwind Gylling gassalarm
En av to gassvarslere som får toppscore i testen. En praktisk varsler som både kan kobles til vanlig stikkontakt, men også sigarettenneruttak. Dermed egner denne seg til bruk i både hytte, bobil og båt. Denne får full score på deteksjon i både 30 °C og – 10 °C. I tillegg til full score på lydnivå.
Artikkelen omtaler bare en liten del av testen. Les hele testen og rapporten fra RISE på Tryg.no.
PS! Du får 30 % rabatt på Norske Sjø Båtforsikring i Tryg, og inntil 24 % rabatt om du samler de andre forsikringene dine hos Tryg.
Se alle dine fordeler som medlem i Båtforbundet på norskesjo.no