Hvor trygt er litiumbatteri for din båt?

Stadig flere bytter ut eksisterende batteri med litiumbatteri – det er gode grunner til det, men visste du at litiumbatteri på båt kan utgjøre en reell brannrisiko?

Litiumbatterier har blitt utbredt de to siste tiårene. I den siste tid har prisen på litiumbatterier gått ned. Spesielt batterier av lavere kvalitet har både blitt billigere og mer tilgjengelige. Men her må du passe på – selv om båtbrann som er forårsaket av litiumbatteri er sjeldent, kan konsekvensene bli dramatiske. 

Det er flere grunner til at  litiumbatterier er så populære; De veier lite og påvirker totalvekten på båten din. Du kan benytte nesten hele batteriets kapasitet, og slipper å lade ofte. Batteriet har også lang levetid. Gode litiumbatterier har gjerne en levetid på åtte år eller mer, sammenlignet med blybatterier som holder i fem til åtte år.

Billig er ikke alltid best

Har du bestemt deg for litiumbatteri, må du se opp for to fallgruver: batterier av dårlig kvalitet og mangler i ladesystemet for litiumbatteriet. Blir du fristet til å benytte deg av et billig batteri, er det en risiko for at det ikke tilfredsstiller krav til sikkerhet. Pris har som regel sammenheng med kvaliteten på batteriet. Vi anbefaler å handle batteri hos en forhandler som du kan stole på.

Overgangen til litium krever mer enn kun batteriet

Yes – du har kjøpt et litiumbatteri av god kvalitet hos en forhandler med godt rykte. Flott! Men: hva med alt det som er rundt? Litiumbatteriet kan ikke bygges inn i det eksisterende systemet som opprinnelig er tilpasset bly-/syre-batteri i fare for kortslutning.

– Brann i forbindelse med litiumbatterier har en dobbelfare: fare for røykutvikling og gassutslipp, og eksplosjonsfare. Blir batteriet antent, vil det dannes gass inne i batteriet. Røykgassen er giftig å puste inn. Tar litium fyr, produserer det sitt eget oksygen. Da blir tradisjonelle sluknings-apparater mindre effektive på å slukke litium-brann, forteller batteriekspert og takstmann i Tryg, Harald Østensjø, og gjør oppmerksom på at brann i litiumbatterier har en stor eksplosjonsfare. Skjer dette på en mindre båt, må mennesker komme seg vekk. – Er det forsvarlig, slukk brannen med ferskvann. I andre tilfeller, kom deg unna og kontakt nødetatene.

Hvordan oppdager du feil i batteriet?

Vær oppmerksom på varmegang i batteripakken. Ofte vil du også kjenne svielukt. Skjer det, må du slå av hovedstrømbryter og kjøle ned batteriet. På batteri-pakker av høy kvalitet, vil det ofte følge med en batterimonitor eller en app som kan fortelle helse-tilstanden og varsle dersom det oppstår feil i batteripakken.

Slik reduserer du risikoen for brann:

Gjort riktig, kan litium være et miljøvennlig og energieffektivt alternativ til tradisjonelle batterier. Her er noen tips til forebyggende tiltak:

  1. Velg et batteri av en kjent leverandør for å sikre høyere kvalitet.
  2. Kjøp en tilpasset lader samme sted som du kjøper batteriet.
  3. Har du nødvendig kunnskap i elektronikk, kan du få veiledning hos leverandøren hvor du kjøper batteriet.
  4. Bruk gjerne fagfolk. Du kan bruke båtverksted eller forhandler dersom du ikke er trygg på installeringen selv.
  5. Følg med på monitor og bruk sansene: lukter det svidd? Er batteriet varmt?

Brann fra litiumbatterier forekommer sjeldnere enn brann fra øvrige typer batterier. Monterer du et batteri som du kan stole på og er monteringen utført av fagkyndige, skal du føle deg trygg når du er til sjøs med torsken sprellende på fiskestangen.

God og trygg båttur!

Visste du at medlemmer i KNBF får 30% rabatt på båtforsikring, i tillegg til en rekke andre medlemsfordeler?