Midnattssol og økende båtinteresse

Ifølge den siste Båtlivsundersøkelsen fra 2018 har 31 % av Norges befolkning egen båt, og i Nordland er prosentandelen 40 %. Hele 84 % bruker båten til fisketurer, mens landssnittet ligger på 63 %.

KNBF region Nordland har totalt 5.100 medlemmer og 58 foreningsmedlemmer. Regionen strekker seg gjennom hele Nordland fylke, og på dette strekket finner vi alt fra mindre bryggelag til større båtforeninger med et hundretalls båtplasser. Det er også flere gjestehavner og naturhavner i regionen, og i år ble blant annet Bodø kommune kåret til Årets båtkommune for sin innsats i å tilrettelegge for båtlivet, både for innbyggere og turister.

– Båtlivet står sterkt her, og flere småsteder og gjestehavner bygger ut og tilrettelegger for båtfolket. Blant annet har vi i Tverlandet oppgradert med nytt drivstoffanlegg som er åpent 24 timer i døgnet, og mange kommer fra andre båthavner for å fylle opp tanken. Vi har også investert i en ny båtvogn og traktor som kan ta opp båter inntil 40 fot og maks 15 tonn, og her har vi ventelister. I fjor økte medlemsmassen med 20 % og så langt i år med 9 %, så båtlivet er i vekst også her, forteller Torleif Rendal fra Tverlandet Båtforening. Han er også verveleder for KNBF region Nordvest.

– Den sterke båtinteressen har gjort at det flere steder er kamp om å få leie eller kjøpe båtplass i vår region. Her hos oss opplever vi også at folk fra Sørlandet ønsker å bestille leieplass, og vi har allerede fått booket inn leieplass på land vinteren 2022 fra en båt i Grimstad, forteller han.

Et annet eksempel er Sandnessjøen som har oppgradert havna i sør fra ei fjære i 2015 til et unikt område for alle. I denne byen arrangeres også den årlige, store Båtmessa i mai måned. Også i Ørnes arrangeres det båtmesse.

Reisemål

Nordland har flere uthavner og gjestehavner å by på.

– Noen eksempler og anbefalinger er Arnøy Brygge, Støtt Brygge, Bolga Brygge, Kjeringåy Brygge og Landego bare i nær omkrets til vår havn, forteller Rendal. Også Hjartøyvågen er en lun naturhavn som kan anbefales, og Skogsholmen Gjestegård er åpen med nye drivere, flytebrygge, mat og overnatting og med fine turmuligheter.

Fakta om KNBF Region Nordland

Fylker: Nordland

Ant. medlemmer: 5.100

Ant. medlemsforeninger: 58

Regionleder: Jan Erik Johansen