Båtlivundersøkelsen 2023 lanseres

KNBF og samarbeidspartnere presenterte den etterlengtede og nye Båtlivundersøkelsen 2022 på Fritidsbåtkonferansen 2023 i Haugesund den 29. mars. Her er den store nyheten at vi nå har passert det magiske 1 million fritidsbåter her til lands. Det eksakte tallet er 1.067.000 fritidsbåter. Dette er en økning på 120.000 siden forrige måling i 2018. Båtparken har en estimert verdi på 83 milliarder og vi bruker årlig 7,5 milliarder på fritidsbåt. Verdi på gjennomsnittsbåten er 161.000 kroner.

Se video: (Artikkel fortsetter under video)

De viktigste trendene vi ser i båtlivet er:

1. Fritidsbåtlivet i endring og vekst

Flere båter, med reduksjon for noen båttyper og økning for andre. Andel og antall av mindre båttyper økende med flere titalls tusen kajakker (primært) og kanoer. Antall motorbåter uten overnattingsmuligheter er økende over tid, antallet med overnattingsmuligheter synkende.

2. Økt fokus på egen sikkerhet

Påbudet om bruk av flytevest i båter under 8 meter virker, og fortsatt positiv utvikling: Nesten 7 av 10 bruker alltid godkjent flyteplagg. De med motorbåt uten overnatting er flinkest, nesten 8 av 10 benytter alltid flyteplagg (2011 færre enn halvparten i denne gruppen). Fokus på egen sikkerhet om bord er dermed bedre ivaretatt enn tidligere.

3. El-båt seiler opp

Fortsatt få med el-båt, men andelen er økende. Nesten 1 av 5 i gruppen som vurderer å kjøpe båt ila. neste 5 år vil vurdere el-båt. Barrierer er kort rekkevidde og manglende lademuligheter. Drivere er at slike båter er miljøvennlige og stillegående.  Det planlegges 400 nye ladeplasser mellom Norge og Sverige (NRK 18.01.23), samt at batterier blir billigere og bedre.  Det vil trolig stimulere ytterligere

Du kan lese mer om Norges største båtlivundersøkelse her: https://www.knbf.no/batlivsundersokelsen/