Vinterlagring av båt på vannet

Vintersesongen nærmer seg nå med stormskritt, og det er viktig å klargjøre og sikre båten om den skal ligge på sjøen. Vinterlagring av båt på vannet kan være både smart og enkelt hvis man følger noen viktige punkter.

Det er mange som har båten sin liggende på sjøen i områder hvor det ikke legger seg is om vinteren og mange som benytter seg av boblehavner. Uansett er det viktig å klargjøre båten etter sommerens gleder.

Viktige punkter:

 1. Kjør sjøvannsystemet i ferskvann.
 2. Sjekk motorens frostvæskenivå og mål frysepunktet. Spray over med rustbeskyttende olje. Skift gjerne motorolje og oljefilter.
 3. Se etter rust og korrosjon – og sjekk at sinkanoder ikke er tært bort.
 4. Fyll opp drivstofftanken. Ved mistanke om urenheter: Tøm og rengjør tanken, og bytt drivstoffilter.
 5. Gå over alle smørepunkter, vaieroverføringer og bevegelige deler som bunn- og overbordventiler. Sett inn med et tynt lag fett. Benytt syrefri vaselin, oljespray eller lignende.
 6. Vask båten utvendig og innvendig. Tørk opp vannrester.
 7. Hvis båten ikke har automatisk lensepumpe: Steng av hovedstrømbryter, eventuelt koble fra batteriet.
 8. Luft ut for å begrense kondens. Bruk gjerne en «fuktsluker» eller vedlikeholdsvarme. Hvis du får vond lukt i båten i løpet av vinteren, kan du også bruke en ozongenerator.
 9. Fjern verdisaker og utstyr, som puter og annet, som er utsatt for jordslag og mugg.
 10. Dekk til med presenning hvis mulig. Spenn den opp slik at vann og snø kan renne av.
 11. Gå over alle fortøyninger, sjekk innfestinger og pullerter og reimer. Hold jevnlig tilsyn med båten gjennom vinteren.

Det er viktig at båten er låst til brygga med kjetting, som må være minst 8 millimeter. Lås alle luker og dører, og ta med deg nøklene. Det beste er å ta med seg alt av verdi, men ellers plasser dyrt utstyr så det ikke er synlig.

Fotografer båten og utstyret. Det er til god hjelp hvis du må etterlyse det.

Og da er det bare å glede seg til vårpussen og ny båtsesong!

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettleseropplevelse. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.