Nye regler for el-sparkesykkel

Eier du en el-sparkesykkel? Fra nyåret må du ha ansvarsforsikring for den – i likhet som for bil. Kravet til forsikring kommer i tillegg til andre regler som har blitt annonsert tidligere i år.

El-sparkesykler har vært hyppig diskutert i mediebildet i år. Du har gjerne lest om påkjørsler og andre personulykker, eller brann som har oppstått etter feil i batteriet eller feil lagring. Nå som stadig flere velger en el-sparkesykkel som transportmiddel, er det et større behov for sikkerhet.

Nye regler skal sikre den som kjører el-sparkesykkelen, medtrafikanter og bygninger. Gjør deg kjent med oppdateringene som står under og sørg for at kjøreturen blir trygg for alle:

Ikke bare for el-sparkesykkel

De nye kravene gjelder alle kjøretøy som defineres som liten elektrisk motorvogn. Andre kjøretøy som er omfattet av regelverket er eksempelvis hoverboard, ståhjuling eller selvbalanserende kjøretøy.

Er el-sparkesykkelen din lovlig?

Før du sparker i vei, må el-sparkesykkelen oppfylle følgende krav fra Statens vegvesen:

El-sparkesykkelen skal:

  • veie maksimalt 70 kg inkludert batteri
  • ikke være bredere enn 85 cm og ikke lengre enn 120 cm
  • være sperret for hastighet over 20 km/t

Les mer om spesifikasjonene hos Statens Vegvesen

Husk forsikringen fra nyåret!

I juni ble el-sparkesykkelen omklassifisert fra ‘sykkel’ til ‘liten elektrisk motorvogn’. Det betyr at du har et større ansvar når du ferdes i trafikken. Fra 1. januar må du kjøpe forsikring til el-sparkesykkelen din. Tryg er KNBF sin partner på skadeforsikring, og du kan allerede nå bestille forsikring som gjelder fra nyåret.

Med el-sparkesykkelforsikring fra Tryg kan du velge den lovpålagte forsikringen. Kommer du i ulykke, er du mindre sårbar økonomisk ved skade på andre personer, andre kjøretøy eller bygninger. Du kan også velge å forsikre føreren i tilfelle ulykke, eller kjøpe kaskoforsikring som beskytter i tilfelle brann eller tyveri.

Les mer om forsikringen for el-sparkesykkel

Hvem får lov til å kjøre el-sparkesykkelen?

Barn over 12 år kan kjøre el-sparkesykkelen. Er barnet mellom 12 og 15 år, må hjelmen på under kjøring. Kjøretøyet gir ingen beskyttelse til føreren, og hodet kan være utsatt for slag – så det er lurt å bruke hjelm for barn over 15 år også.

Promillegrensen gjelder

Har du tatt deg et par-tre-fire øl på kaien? Promillegrensen på 0,2 gjelder. Kjør trygt med Av-og-til sin promillekalkulator slik at du minsker risikoen for å skade deg selv eller dine medtrafikanter. Du risikerer også å betale en bot og miste lappen.