Fikk 61 % mer i momskompensasjon

I samarbeid med sentralleddet KNBF sendte medlemsforeningen Nordre Ifarnes Båtforening inn en klage på tilsagn momskompensasjon for 2022. Svaret fra Lotteri- og Stiftelsestilsynet (LST) kom 21. februar og sa at foreningen fikk kr. 40.358 i tillegg til først tildelt kr. 65.970, altså totalt kr. 106.328. Det er en riktig gladmelding og en økning på hele 61 %.

Bakgrunnen for klagen var at LST hadde avslått momskompensasjon for vedlikehold av pålagt gjestebrygge med hele 15 båtplasser fra Trysil kommune. Foreningen mente dette i aller høyeste grad var allmennyttige kostnader og fikk medhold etter en rask og grundig klagebehandling. Kjernen i vurderingen gjengis her:

I høringsnotat fra Kulturdepartementet fra 2017 side 9 punkt 2.4.2 Privatøkonomiske interesser, angående ny forskrift om merverdiavgiftskompensasjon til frivillige organisasjoner, står det at:

«Tilsvarende skal en båtforening som legger til rette for aktivitet i sjøen ved at ikke-medlemmer også kan bruke området kunne søke kompensasjon for kostnader som ikke er knyttet til å tilby båtplasser til medlemmer.»

Vi gir herved honnør til LST og saksbehandler Eirin Hegrenes. Som en viktig del av klageprosessen må nevnes at foreningen ved dens ivrige kasserer/nestleder Knut Ivar Strømstad ikke tok et nei for et nei. Han både kontaktet LST og sendte med bilder og dokumenterte i detalj de faktiske forhold. At kommunen hadde pålagt båtforeningen å opprette og vedlikeholde disse 15 gjesteplassene antar vi også ble tillagt betydelig vekt.

Denne omgjøring av et vedtak i LST er for Båtforbundet prinsipielt viktig og et signal om hvordan allmennytte og gjesteplasser skal forstås og underbygger det KNBF hele tiden har hevdet: Vedlikeholdskostnader til gjesteplasser, som ikke benyttes av egne medlemmer, skal kunne gi momskompensasjon. KNBF anbefaler alle medlemsforeninger om å søke momskompensasjon for 2023. Søknadsfristen er 15. juni.

Nordre Ifarnes Båtforening holder til på Osensjøen i Trysil kommune og har et flott havneanlegg i vakre omgivelser. Anlegget er helt åpent for allmennheten og består blant annet av bryggeanlegg med ca. 50 båtplasser, platting, scene, toalettfasiliteter på campingplass, og hvor det arrangeres bl.a. St. Hans feiring og sommerkonsert med live-musikk. Foreningen ble medlem av KNBF i 2021, har et kollektivt medlemskap for 35 medlemmer og tilhører KNBF Region Øst.

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettleseropplevelse. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.