Fullspekket Sikkerhetsdag i Sandnessjøen

KNBF Region Nordland i samarbeid med Sandnessjøen Båtforening arrangerte Nasjonal Maritim Sikkerhetsdag for 3. gang i Sandnessjøen den 12. mai. Det var innhentet profesjonell bistand fra Sandnessjøen Event AS, som hjalp til med både planlegging og praktisk gjennomføring.

Selve gjennomføringen av Sikkerhetsdagen foregikk i indre havn i Sandnessjøen. Det var ved anledningen meget pent vær, stille med sol og 10 plussgrader. Samtidig med øvelsen var det Båt- og Fritidsmesse i byen, sånn at det var veldig mye folk som møtte opp og bivånet øvelsen på Sikkerhetsdagen.

Utrykningsetatene – politi, ambulanse og brann – var en del av arrangementet, sammen med Havnevesen og en rekke private aktører og hjelpere. Alstahaug Kystlag stilte med sitt fartøy «M/K Dønning» som på forhånd var utstyrt med redningsflåte, redningsdrakter og oppblåsbare vester fra Slipen Mek AS v/Flåtestasjonen. Kystradioen (Bodø radio) var med på øvelsen i form av bruk av VHF-nødkanal, hvor hele korrespondansen og alt som skjedde ble kringkastet av vår utmerkede speaker via kraftige høyttalere sentralt plassert på området.

«M/K Dønning» kom inn på havna presis kl. 13:00. Her hørte vi plutselig flere kraftige skudd som gikk av om bord, hvoretter en masse sort røyk veltet ut fra skøytas maskinruff. Skøyta ropte opp på VHF kanal 16 og ba om bistand grunnet eksplosjon og kraftig røykutvikling med påfølgende brann i maskinrommet. Skuta måtte derfor evakueres, hvorfor redningsflåte rimelig raskt ble lempet på havet og de ombordværende (statister fra videregående skole, helse og sosiallinje) tok på redningsdrakter og med skrik og skrål hoppet på havet. Brann og redning jobbet sammen med politibåten på spreng med å berge folk som lå i vannet. En var sminket (av Røde Kors) som ganske hardt skadet m/brannskader, og ble tatt spesielt hånd om av ambulansen. Det hele var hektisk – folk sprang, speakeren og VHF’en pratet i ett kjør, så det hele virket ganske realistisk.

Redningshelikopter i Bodø var med forbehold meldt sin ankomst, hvor det var meningen at en person skulle tas opp av havet via helikopterets vinsj. Men måtte i siste liten melde pass gr. annet alvorlig oppdrag. Det samme gjaldt redningsskøyta, men den var senere tilgjengelig for publikum. Øvelsen ble avsluttet med at besøkende fikk se både utstyr, biler og båter som deltok i øvelsen. De respektive tjenestemenn demonstrerte og forklarte sine roller i en slik aksjon.

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettleseropplevelse. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.