Bestumkilen – Veien videre

bestumkilen

I rollen som Generalsekretær i Båtforbundet (KNBF) mottar Stig Hvide Smith utallige henvendelser fra frustrerte båtfolk som lurer på hva som skjer med båtlivet i Oslo. Situasjonen er kritisk, og den dreier seg om Skøyenplanen, et omstridt vedtak som kan få katastrofale konsekvenser for småbåtlivet i Oslofjorden.

Et Fallert Byråd og Skøyenplanens Vedtak

Den gamle byrådsledelsen, som nå er betegnet som fallert, klarte på siste møte å få gjennomslag for Skøyenplanen. Dette vedtaket innebærer tap av 1500 båtplasser for opplag på land og rundt 200 plasser i sjøen. Det er en alvorlig trussel mot et levende maritimt miljø som har en lang historie og dype røtter i byen vår.

Båtfolkets Bekymring

Trond Ramstad, leder av Folkeaksjonen for bevaring av båtlivet i Oslofjorden, deler sin bekymring: «Det som skjer nå er at Skøyenplanen er vedtatt i bystyret og skal nå videre til utredning. Hvis den går gjennom som den nå foreligger, vil vi miste mange båtplasser. Det vil være en katastrofe for småbåtlivet i Oslo. Vi er avhengige av å fortsette å si vår mening om hvor viktig dette er for byen vår, både nå og i fremtiden.»

«Det er en paradoksal situasjon. Markagrensen i Oslo anses som hellig, mens det maritime livet og kystkulturen ser ut til å være i fare for å bli oversett», forteller Stig. Båtfolket er naturlig nok frustrert over denne utviklingen, men det er nå endringer i horisonten.

Håp med Ny Byrådsleder

Med en ny byrådsleder, Eirik Lae Solberg, er det håp om en mer positiv tilnærming til opplag i Oslo og båtplasser i Bestumkilen. Stig påpeker: «Solberg har uttalt seg svært positivt i forhold til både opplag i Oslo og båtplasser her i Bestumkilen. Det blir spennende å se hvordan han vil navigere sammen med sitt nye byråd.»

For å rette opp vedtaket som allerede er fattet, må man enten omgjøre det eller detaljregulere det til fordel for båtfolket. Dette er en kompleks prosess, men båtfolket håper at deres maritime interesser blir hørt i den kommende diskusjonen om Skøyenplanen.

Båtforbundets Engasjement

«Vi må få ivaretatt de maritime interessene slik at også fremtidige generasjoner har muligheten til å bruke Oslofjorden til båtliv. Båtforbundet har allerede kontaktet politiske aktører for å få gjennomslag for båtfolkets interesser, og vi følger nøye med på utviklingen. Vi er for byutvikling og mener dette området kan deles med alle. Vi ønsker utvikling velkommen, men man må ivareta den maritime kulturen og de maritime interessene slik at de går videre, og at Oslos befolkning kan glede seg over å kunne være på fjorden, også i fremtiden», sier Stig.

Det er spennende tider for båtlivet i Oslo, og det gjenstår å se hvordan den nye byrådsledelsen vil håndtere Skøyenplanen. Det som er klart, er at båtfolket er fast bestemt på å kjempe for å bevare sin maritime kultur og tilgangen til Oslofjorden for alle byens innbyggere.

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettleseropplevelse. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.