Alle skal hjem til jul – Bidra du også

Alle skal hjem til jul - Redningsselskapet Båtforbundet

Hvert år står nye stoler tomme rundt middagsbordet, plassen i hjemmet hvor de gode samtalene dyrkes. Der alle har sin faste plass. Hvor gleder og sorger deles. Der minner skapes og gjenfortelles. Din hjelp kan forandre mange familiehistorier. Ingen flere tomme stoler – alle skal hjem til jul. 

Se den sterke videoen fra Redningsselskapet her:

I snitt omkommer 90 mennesker i drukningsulykker hvert år. Nesten alle som drukner i Norge er menn, hele 85%. Den mest typiske og vanligste ulykken som skjer i perioden oktober til og med januar er fall fra land. Fall fra fritidsbåt, særlig mellom båt og brygge er også en typisk ulykke i høst- og vintermånedene. 

Å redde liv er kjernen i alt Redningsselskapet gjør. I 2022 reddet de 22 mennesker fra drukningsdøden, og ga assistanse til over 5000 fartøy. Redningsselskapet gir årlig over 30 000 barn opplæring i sjøvett, og er i beredskap hele året langs kysten. Men man er ikke helt i mål med visjonen – ingen skal drukne. Årlig mister 90 mennesker livet til drukning i Norge. For å endre denne statistikken trenger de hjelp!  

Julen er tiden for å bry seg. Hjelp Redningsselskapet med sitt juleønske: spre kunnskap om drukningsforebygging, og sørg for at ingen stoler står tomme. Som en frivillig humanitær organisasjon har de begrenset med midler til markedsføring, og setter derfor stor pris på all hjelp de kan få til distribusjon. Sammen får vi alle hjem til jul i årene som kommer. 

Fakta om drukningsulykker:  

 • Rundt 90 mennesker omkommer i drukningsulykker hvert år 
 • Siden 1988: 4 116 mennesker (inkl. 2023 tom sept)  
 • Siden 2000: 2 264 mennesker (inkl. 2023 tom sept)   
 • Siste ti år: 964 mennesker (2013-2022)  
 • Menn 85 %, kvinner 15 %  
 • Åtte av ti tomme stoler tilhører en mann   

Alder: 

 • 0 – 14 år: 4 %   
 • 15 – 25 år: 12 %  
 • 26 – 40 år: 15 %  
 • 41 – 60 år: 28 %  
 • 61+: 39 % (85 % av disse er menn)  

Fordeling på ulykkestyper 2017 – 2022  

 • Fall fra land: 43 %  
 • Fritidsbåt: 28 %  
 • Bading: 12 %  
 • Gjennom is: 4 %  
 • Yrkesfartøy: 4 %  
 • Dykking: 3 %  
 • Kjøretøy i vann: 4 %