Sjøen er fri for alle – også for kvinner.

Anita Botnevik er en av dem som har gått fra å være en landkrabbe til å seile store avstander. Hun er opptatt av at også kvinner skal kunne mestre båten og la seg begeistre over sjølivet.

Daglig leder og kursholder Anita Botnevik er ekstatisk for responsen etter de siste ukers seilkurs i Kroatia.

— Damer som aldri har seilt før, som blir sjøsyk, er redd for å være på sjøen – de har allerede booket neste års tur. Alle var strålende fornøyde og følte seg trygge. Da vet jeg at jeg har oppnådd noe.

Les om kvinnesatsing i Båtforbundet (KNBF)

Er du klar for båtlivet? Norske Sjø Båtforsikring Ekstra er markedets beste forsikring for deg som vil føle deg trygg i sjøen. I tillegg til 30% rabatt for KNBF-medlemmer, får du gode dekninger som beskytter deg hvis uhellet er ute. Bestill den enkelt på www.tryg.no/norskesjo

Alle er like viktige om bord

Anita er hjernen og driveren bak FjordFun, en tur- og kursarrangør for sjøglade mennesker – og først og fremst kvinner som ønsker å ta roret. På seilturen til Kroatia har alle deltagerne fått kjent på hvordan det er å styre en seilbåt. — Alle om bord får oppgaver – alle er like viktige. De må lære å ta hensyn til vær og vind, så går det bra – for det er viktig at de kjenner at de fikser det. Mange damer tenker gjerne at menn er gode til å kjøre båt fordi det ligger i deres natur og er noe de er født med – men det handler bare om at de har mer erfaring og kan skrive på seg flere turer. Ingen blir god til å kjøre båt uten å lære og øve.

Fra vannredd til seilbåtskipper

Den erfarte seilbåtskipperen har ikke alltid vært glad i sjøen. Når hun var fem år gammel holdt hun på å drukne, en opplevelse som har satt sine spor. I ettertid kunne hun gjerne være med som passasjer, men likte seg dårlig om det var bølger og vind. Det var først i 1997 etter at hun hadde truffet sin nåværende mann Jarle Botnevik og dro med ham til Sørlandet, at gnisten for båt ble vekket.

Når kom interessen for båt for fullt?

— I 97’ seilte vi til Sørlandet. På vei hjem fikk jeg seile, og da ble det fort klart – dette blir tingen min. Det gikk ikke lang tid før jeg tok alle kurs for å føle meg trygg på sjøen – båtførerkurs, seilkurs, VHF og sikkerhetskurs. Sikkerhet er alfa og omega for oss kvinner. Vi er flinke til å ta hensyn og kjenne på et ansvar for dem rundt oss.

En kvinne til utsetning

Hvorfor mener du at det er viktig at også kvinner kjører båt?

— Mange voksne menn – det er de som blir syk. Jeg tok en tur med mannen min til Bekkjarvik og da fikk han 40 grader i feber. Hadde jeg ikke hatt båtsertifikatet da, hadde jeg ikke tatt båten hjem alene.

Botnevik forklarer at det er alltid lurt å være to personer som kan kjøre båten. Skader skipperen seg, får et Illebefinnende eller faller over bord blir situasjonen for alle på båten svært utfordrende.

Finnes det en forklaring på at så få kvinner kjører båt? Mange kvinner kjører jo bil.

— Det er en mannsdominert hobby, kanskje fordi sjøfolk tradisjonelt sett har vært menn. Var det noen kvinner på båten, var det gjerne i serviceyrker som renhold eller kjøkken – ikke bak rattet. Men ting er i utvikling. For 50 år siden var det vel ikke så mange kvinner som kjørte bil heller.

20 år som passasjer, og kan ikke starte motoren

Holdningene til kvinner som styrer båten blant menn henger etter. Anita forteller om menn som himler med øynene eller som dirigerer henne når hun skal legge til kai – uten å ha bedt om hjelp. Slike holdninger er ikke forbeholdt nordmenn.

— Jeg har sett én kvinnelig skipper på turen til Kroatia. Mange tusen båtførere – og bare én kvinne. Vi blir ikke respektert, det er derfor. Men vi også kan bli båtførere.  

For syv år siden hadde båtentusiasten et par med seg i seilbåten en helg. I fjor dro de på jordomseiling. Anita gleder seg over å se hennes elever ta steget fra å være usikker på båt til å finne glede i båtlivet.

Hva er ditt beste tips til damer som aldri har prøvd seg på dette før?

— Dere må tørre! Du som kvinne har kanskje vært med i ti – om ikke tjue år mens mannen har kjørt båten, og vet ikke engang hvordan slå av og på motoren. Ta båtførerbeviset. Prøv deg frem. Jeg er storforkjemper av å få inn praksis når man lærer seg å kjøre båt, og det gjelder i hvert fall mine kurs. Så får damene erfaring sammen med teori. Og så er det viktig å øve på sin egen båt.

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettleseropplevelse. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.