Båtinteresserte politikere: Svein Harberg (H)

Svein Harberg har båten liggende på sjøen hele året og har over 30 overnattingsdøgn i sommermånedene. I Høyres stortingsgruppe omtales ham som «Båt-Svein», og det er ikke helt uten grunn.

KNBF vil i en serie intervjue ledende stortingspolitikere om deres forhold til båt, båtliv og båtpolitikk. Først ut er Svein Harberg fra Høyre.

Når og hvordan startet båtinteressen?

Interessen for båtlivet startet som liten gutt, og det var nok morfar som lærte meg det. Han hadde en liten 16 fots trebåt som jeg koste meg mye i, både sammen med bestefar og alene. Jeg overtok båten da han ble for gammel til å bruke den.

Har du hatt flere båter opp igjennom tiden – og har du båt nå?

Jeg har hatt mange båter opp gjennom årene (12-13 stk), og har nå to båter (+ lett-båt). Den ene båten er en 36 fots Nimbus coupe, og den andre er en 16 fot Grand RIB.

Hvordan vil du beskrive eget båtliv?

Jeg er på sjøen så fort jeg har anledning. Den store båten har vi ute hele året, og bruker den hele året. En normal sommer har vi i overkant av 30 overnattinger i båten. Jeg bruker båten som rekreasjonssted, og «lader batteriene», selv om jeg ofte også arbeider fra båten. Å kaste loss og sige ut fjorden er noe av det beste kona og jeg kan gjøre!

RIB-en brukes mye som båt for å frakte besøk til/fra den andre båten når vi er i skjærgården ikke langt fra hjemmehavn, og brukes i tillegg til mindre kveldsturer. Den brukes også mye av barna når de er hjemme om sommeren.

Hva er det beste med båtlivet?

I båten kan du velge om du bare vil sitte og slappe av, om du vil ligge i ro i en stille vik, eller forflytte deg rundt i den fantastiske skjærgården. Du kan også velge om du vil bare være alene, eller om du vil fortøye sammen med venner og kjente – eller ukjente som blir kjente.

Hva tenker du om begrepet «båtpolitikk»? Er det noe som opptar deg?

Båtpolitikk opptar meg veldig. Det er ikke uten grunn at jeg har fått tilnavnet «Båt-Svein» i Høyres stortingsgruppe, et tilnavn som også har spredt seg. Det er viktig å ha på plass politikk som legger til rette for et trygt og godt båtliv. Vi må ha reguleringer som gjør båtlivet trygt for alle, men ikke begrensninger som stopper gledene ved båtlivet eller som rammer helt urimelig. Vi bor i et mangfoldig land, og det må vi ta hensyn til.

Har du en eller flere viktige «kampsaker» innen feltet?

Jeg har arbeidet hardt for og fått gjennomført endringer som gjør at det er mulig å ta båtlappen som valgfag på ungdomsskolen, ikke bare mopedlappen. Det var viktig! Jeg har også et sterkt ønske om å få til bedre opplæring rundt båtførerprøven med både teoretisk og praktisk prøve. Aller helst vil jeg ha båtvett og grunnleggende båtførerkunnskap inn som en obligatorisk del av skolen.