– De unge må få bedre sjøsikkerhetsopplæring

Både foreldre og bransjeorganisasjonene etterspør strengere regler for de yngste båtførerne. Høy aktivitet på sjøen i det fine været og flere nestenulykker aktualiserer problemet. Nå har Sjøakademiet laget et kurs som de håper skal sikre ferdselen for de unge, og føre til et bedre regelverk.

I dag kan de yngste båtførerene under 16 år uten bevis føre båter som er opp til 8 meter lange, og har opp til 10hk motorer. Utover dette er det båtens egenskaper og ytelse, i tillegg til generelle regler, som begrenser fart og område disse båtførerne ferdes i.

– Det varme været fører til hektisk aktivitet på sjøen, og det er dessverre et kunnskapshull for båtførere under 14 år. Vi har fått henvendelser fra både engstelige foreldre og unge som gjerne vil lære mer. Derfor har vi utviklet et kurs i sjøsikkerhet for de aller yngste som kan hjelpe foreldrene med å lære barna hvordan de skal ferdes trygt på sjøen. Det er også på høy tid at myndighetene endrer reglene for også de aller yngste, sier Christian Løken, styreleder i Sjøakademiet.

Foto: Sjøakademiet

BåtførerprøvenUNG hjelper foreldre med et pedagogisk innhold til barna, som gir de et godt teoretisk grunnlag og utgangspunkt for praktisk trening. Kurset henger sammen med Sjøknappen og de praktiske aktivitetene i den serien.

Bransjeorganisasjonene er veldig positive til det nye kurset til Sjøakademiet.

Magnus Ryhjell, daglig leder i bransjeorganisasjonen Norboat, applauderer BåtførerprøvenUNG og mener at dette er et etterlengtet kurs. Norboat var involvert da regel om 10 knops grense for de under 16 år uten bevis ble endret. Deres argument var den gang at det burde legges bedre til rette for erfaringsoppbygning for unge båtfører. Med fjerning av 10 knops grensen får de yngste erfaring med planende båter i en kontrollert hastighet før det går over til større båter. Samtidig er det viktig at kunnskaptilbudet følger regelendringene og mulighetene, Sjøakademiet har startet et viktig arbeid i den retning.

Også Kongelig Norsk Båtforbund er positive til at de unge får et bedre tilbud.

– Kongelig Norsk Båtforbund jobber aktivt for at myndighetene skal innføre praktisk utsjekk ved båtførerprøven, dette fordi teoretisk opplæring alene ikke er tilstrekkelig for å kjøre båt. Et av våre fokusområder er å øke vårt tilbud til de yngste, og her gjør Sjøakademiet et viktig arbeid der de tilrettelegger for praksislæring gjennom ferdighetssystemet Sjøknappen. Utviklingen av Båtførerprøven Ung er nok et viktig bidrag som vi stiller oss bak. Et godt pedagogisk innhold til de yngste som utgangspunkt for videre praktisk læring, sier Stig Hvide Smith, generalsekretær i KNBF.

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettleseropplevelse. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.