Obligatorisk pliktig båtregister til besvær og nytte

Båtforbundet har lenge etterlyst og presset på for et pliktig obligatorisk båtregister, jfr. Tingvedtak under Båttinget i 2022. Dette er en nødvendighet for å ha orden på eierskap, samt til hjelp for praktiske formål. For eksempel for å finne eier av forlatte båter eller båter som kommer drivende uten besetning, eller med ubevist besetning. God registrering vil også ha preventiv effekt mot tyveri.

Per i dag har vi tre registre: NIS, NOR og RS Småbåtregisteret.

Sjøfartsdirektoratet har nå endelig brått igangsatt en høring på hvorledes et pliktig obligatorisk register skal være. Her har selvfølgelig Båtforbundet vært på banen med kompetanse og innspill.

NOR-registeret er et vel etablert register med høy datakvalitet, men også ganske rigid i forhold til nyregistrering, da all tidligere eierskap må være kjent og dokumenterbar. Dette kan være en utfordring ved registrering av eldre båter. NOR-registeret har den fordel at det er gyldig i forhold belåning av båten hvor båten blir pant. Dette gjennom et realregister.

Småbåtregisteret har den fordel at det er en bred database på over 400 000 båter, hvorav om lag 200 000 er oppdaterte registreringer. Redningsselskapet legger vekt på at inntektene fra dette kommer RS sitt beredskaps- og redningsarbeid til nytte. Dette er noe de fleste båtfolk setter pris på.

Båtforbundet ønsker et pålitelig og oppdatert register som og kan benyttes til belåning gjennom pant. Å få RS-registeret gyldig for dette kan være en utfordring.

Vi er og engstelige for at registrering skal komme på «feil hender» og misbruk, men både RS og Sjøfartsdirektoratet er tydelige på at det ikke skal kunne skje.

Prosessen er nå inne i sin endelige del 2 som igjen skal føre til en innstilling ovenfor besluttende myndighet. Vi i Båtforbundet er 100 % på ballen for å kvalitetssikre båtfolkets interesser!

Stig Hvide Smith

Generalsekretær

Denne siden bruker informasjonskapsler for å gi deg en bedre nettleseropplevelse. Ved å surfe på denne nettsiden godtar du vår bruk av informasjonskapsler.