Båtforbundet (KNBF) med vind i seilene

Båtforbundet (KNBF) har nylig arrangert Båttinget (26.-28. april 2024) i Tromsø, med Region Troms og Finnmark som vert og Jørn Fjellsaune i spissen. Et vellykket Båtting som samlet mange herlige båtfolk for å diskutere og bli enige om veien videre for Båtforbundet og deres viktige arbeid for et bedre båtliv. Alle var enige i at Båtforbundet skal moderniseres og fokusere mer på kvinner, familie og yngre, samt flere aktiviteter i sitt arbeid fremover. Båtforbundet (KNBF) skal bli et aktivitetsorientert Båtforbund og skal tiltrekke seg en bredere målgruppe, samt knytte seg nærmere sine medlemmer.

Region Troms og Finnmark var verter for Båttinget nå i år. Her er Jørn Fjellsaune godt i gang med en, blant flere, svært vellykkede innslag av underholdning.

Alle deltakere fikk tilsendt en digital landingsside med god oversikt over relevante dokumenter, praktiske detaljer og program. Det hele startet med et svært vellykket velkomstparty i den velkjente Ølhallen i Tromsø. Med underholdning, god mat og drikke var det en flott og sosial start på et spennende Båtting.

Årets Båtting var todelt. Det ene handlet om strategi og modernisering, mens del 2 var den besluttende delen med tingforhandlinger.


Det største temaet denne gangen var modernisering. Det var enighet om at Båtforbundet skal fokusere på ulike tiltak og strategier for å passe inn i tiden og appellere til en bredere målgruppe.

Kvinner, Yngre, og familie

I tillegg til å jobbe hardt for sine eksisterende medlemmer, som har en klar overvekt av menn i sin beste alder, ønsker Båtforbundet å kunne tilrettelegge for at flere Kvinner skal kunne føle seg trygge på å ta mer ansvar om bord i båt. Det er også satt opp som mål om å minst 20% kvinner inn i ulike verv i Båtforbundet.

Bjørn Ydse, President i Båtfrobundet (KNBF), orienterte om at dette tiltaket allerede er i gang, og vi ser effekten av at flere kvinner har kommet inn i ulike verv. Dette er meget hyggelig, forteller Bjørn i sin orientering på Båttinget.

I tillegg til mer tilrettelegging for kvinnene, ønsker man også å fokusere på de yngre båtentusiastene, samt legge til rette for flere lokale familie arrangement for å komme nærmere medlemmene og gi arrangere hyggelige, læringsrike, spennende og svært nyttige arrangement.

Sammen om båtlivet

Et viktig grunnlag for at Båtforbundet skal kunne jobbe strategisk videre mot et mål er at vi er enige og vet hvilken vei vi skal gå. Hva vi skal gi og jobbe med for båtfolket og båtlivet.

Generalsekretæren i Båtforbundet (KNBF), Stig Hvide Smith, er svært fornøyd med at strategi og moderniseringsplanen ble adoptert.

På båttinget ble også en ny strategi for 2024-2028 presentert. Denne inneholdt blant annet en litt oppdatert visjon fra 2020 strategien, men bygger på de samme verdiene:

Båtforbundet skal jobbe for et bedre båtliv for alle, på naturens premisser. Vi skal være en attraktiv støttespiller for båtfolkets interesser, og vi skal sikre gode og bærekraftige rammevilkår for alle brukere av fritidsbåt. Skal vi lykkes, må båtfolket samles – det er slik vi gjør en forskjell. Båtforbundet skal også sikre at medlemmene føler sterk tilhørighet, stolthet, nytte og verdi gjennom sitt medlemskap. Båtforbundet skal jobbe for et bedre båtliv for alle, også for neste generasjoner.

Det er også presentert en rekke analyser som viser hva forbundets medlemmer ønsker mer av, samt en undersøkelse rettet mot kvinner som ble gjennomført i 2022 som viser hvilke behov og ønsker de har.

I tillegg er det gjort en ny intern SWOT-analyse for å vite våre Styrker, Svakheter, Muligheter og Trusler slik at vi kunne forme en god strategi basert på en oppdatert versjon av denne siden sist gang i 2011.

Utmerkelser

Under Båttinget 2024 sin festmiddag på lørdag kveld ble det delt ut en rekke utmerkelser. Nytt i år, og som vil bli en årlig tildeling i regi av Båtforbundets Miljøkomite, var Miljøprisen. Den skal hedre båtforeninger som legger til rette for et miljøvennlig båtliv. Båtforbundet har en rekke bærekraftsmål som tar utgangspunkt i utvalgte FNs mål innen bærekraft. Årets Miljøpris gikk til Neptun Båtforening som har gjort store investeringer for å bli en grønn marina. Bjarte Tafjord tok i mot prisen på vegne av Neptun.

Du kan lese mer om Neptun her: https://www.knbf.no/2022/04/27/neptun-batforening-en-gronn-marina/

I tillegg til Miljøprisen ble det delt ut Båtforbundet (KNBF) fortjenestenål og utnevnelse av nytt æresmedlem.

Båttinget i Tromsø utnevnte Birger Schjølberg til æresmedlem i KNBF. Begrunnelsen var som følger: Æresmedlemskapet tildeles som et bevis på vår takknemlighet for hans store og uegennyttige innsats for Båtfolket og KNBF, for utrettelig innsats som Finansleder, organisering av KNBFs økonomi, utvikling av forsikringsordningen Norske Sjø og anskaffelse av egeneide forbundslokaliteter.

Birger Schjølberg ble utnevnt til Æresmedlem.

Magne Elvik ble tildelt Båtforbundet (KNBF) fortjenestenål. For hans betydelige politiske arbeid knyttet til Bestumkilen og Karenslyst opplagsplass. Også hans innsats i Skarpsno og Gnisten båtforeninger verdsettes stort. Dernest hans arbeid for KNBF Region Øst som mangeårig styremedlem og sekretær. Anslutningsvis hans rolle som visepresident siste to år. Magne er en sterk bidragsyter til fellesskap og båtglede.

Magne Elvik takket for fortjenestenålen.

Tingforhandliner

Andre del av Båttinget var satt av til tingforhandlinger. Ordstyrere denne gangen var Jan-Inge Kleppevik og Birger Schjølberg som ledet seansen ryddig.

Fra v.: Jan-Inge Kleppevik og Birger Schjølberg

Alle delegater får utgitt stemmer som kan brukes for å stemme over vedtak. Her får man virkelig se den demokratiske prosessen i hvordan Båttinget blir gjennomført. Flotte diskusjoner og innspill kom fra salen, og man stemte over det man mente var rett. Noen av vedtakene det var stor enighet om var Båtforbundets bruk av navn og logo. I tillegg til KNBF kan vi nå også benytte Båtforbundet, samt at logoen har fått et mer moderne utseende. I tillegg er det bestemt at Båtforbundets kontingent skal indeksreguleres.

Alle som vil kan si sin mening. Mange flotte innspill og diskusjoner ble til på Båttinget.

Båtforbundet vil takke alle fremmøtte for et flott Båtting. Det ble bestemt at neste Båtting vil finne sted i Trøndelag om to år.